Persbericht: UT Twente met Waterschap Regge en Dinkel en Gemeente Tiel winnen ARCADIS klimaatwedstrijd 

http://www.allepersberichten.nl/persbericht/13763/1/UT-Twente-met-Waterschap-Regge-en-Dinkel-en-Gemeente-Tiel-winnen-ARCADIS-klimaatwedstrijdnbsp/

AllePersberichten.nl - http://www.allepersberichten.nl

Informatie Persbericht
Door : Arcadis
Gepubliceerd op : 02-06-2010
Beknopte beschrijving: :De combinatie UT Twente/Waterschap Regge en Dinkel én de Gemeente Tiel hebben de klimaatwedstrijd “klimaatmaatregelen naar de uitvoering


Persbericht : UT Twente met Waterschap Regge en Dinkel en Gemeente Tiel winnen ARCADIS klimaatwedstrijd 

UT Twente met Waterschap Regge en Dinkel en Gemeente Tiel winnen ARCADIS klimaatwedstrijd 

De combinatie UT Twente/Waterschap Regge en Dinkel én de Gemeente Tiel hebben de klimaatwedstrijd “klimaatmaatregelen naar de uitvoering” gewonnen. Zij krijgen ieder adviesdiensten van ARCADIS met een waarde van 40.000 euro. In totaal gaat het dus om 80.000 euro aan adviesdiensten, onder de voorwaarde dat de winnaars zelf 20.000 euro co-financieren om het plan ook echt in gang te zetten. Dat zorgt ervoor dat de partijen de verschillende klimaatmaatregelen relatief snel tot uitvoering kunnen brengen. Samen met opdrachtgevers versneld toepassen, leren en innoveren.

De UT en het Waterschap willen op de campus een duurzame stedelijke waterkringloop realiseren. Een ‘integrale full scale’ toepassing in een bestaande stedelijke bebouwde situatie is echter nog een uitdaging. Met het geld van de ideeënwedstrijd worden de mogelijkheden verder onderzocht. De Gemeente Tiel is aan de slag gegaan met Tiel Oost. Daar konden nieuwbouwplannen niet doorgaan door waterproblemen. Er is nu gezocht naar een integrale oplossing in combinatie met koude/warmteopslag. Er is nu ruimte om een businessplan op te stellen.  

De reden voor de wedstrijd ligt in het feit dat de maatschappij voor een grote uitdaging staat. In de afgelopen jaren is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar klimaatmaatregelen voor het Nederlandse waterbeheer. Er zijn al veel innovatieve en duurzame oplossingen bedacht, die om uiteen lopende redenen vaak niet gerealiseerd worden. ARCADIS heeft de expertise in huis om deze kansrijke ideeën in de praktijk toe te passen en uit te voeren. Maatschappelijke verantwoordelijkheid is hierbij een sterke drijfveer om hier dan ook daadwerkelijk in te investeren. Samen met opdrachtgevers wil ARCADIS versneld toepassen, leren en innoveren.

De genomineerden werden uitgenodigd voor een Diner Pensant. ARCADIS stelde vooraf van elk idee een aansprekende poster samen. Tijdens het diner was het aan de verschillende eigenaren hun innovatieve ideeën te pitchen. Ter beoordeling stelde ARACDIS een professionele jury samen.

De deelnemers waren:

Water in de wijk - Gemeente Groningen; KWO in combinatie met grondwaterstandverlaging - Gemeente Tiel; Duurzame campus - Universiteit Twente met Waterschap Regge & Dinkel; Trias Energetica - Waterschap Rivierenland; West European Climate Corridors - Provincie Gelderland; Natuurinrichting Molenplaat - Gemeente Bergen op Zoom; Beoordelingsmethodiek Alternatief Vasthouden en Bergen - Hoogheemraadschap van Delfland.