Persbericht: Megavlieger van kindertekeningen voor loterij Jantje Beton

http://www.allepersberichten.nl/persbericht/14790/1/Megavlieger-van-kindertekeningen-voor-loterij-Jantje-Beton/

AllePersberichten.nl - http://www.allepersberichten.nl

Informatie Persbericht
Door : Jantje Beton
Gepubliceerd op : 24-08-2010
Beknopte beschrijving: :PERSBERICHTKinderen doen wereldrecordpoging vliegeren voor leuke en veilige speelplekDen Haag 20 augustus, Tienduizenden basisschoollee


Persbericht : Megavlieger van kindertekeningen voor loterij Jantje Beton

Megavlieger van kindertekeningen voor loterij Jantje Beton

PERSBERICHT
Kinderen doen wereldrecordpoging vliegeren voor leuke en veilige speelplek

Den Haag 20 augustus, Tienduizenden basisschoolleerlingen gaan een poging doen het wereldrecord vliegeren te breken. Ze doen mee aan de actie van Jantje Beton om de aandacht te vestigen op een gebrek aan leuke en veilige buitenspeelplekken. Veertig kinderen starten vandaag de campagne met het oplaten van een megavlieger bestaande uit door hen zelfgemaakte tekeningen.

Met het oplaten van de megavlieger kondigde Jantje Beton de wereldrecordpoging op 8-9-‘10 aan, waarmee zij in het Guinness Book of Records wil komen.
Beide acties zijn onderdeel van de jaarlijkse loterij waaraan een kleine 1000 scholen meedoen om geld op te halen voor betere en veilige buitenspeelplaatsen. “Alle leerlingen die meedoen aan de loterij krijgen van ons een vlieger dus het wereldrecord binnenhalen moet kunnen lukken”, zegt Rob van Gaal, directeur van Jantje Beton. Het huidige record staat op 6000 vliegeraars. “Nu de scholen weer begonnen zijn, roepen wij alle scholen op om mee te doen, “ aldus Van Gaal.

Megavlieger
Het vliegerfestijn begon vandaag in Den Haag. Een metersgrote megavlieger, bestaande uit kindertekeningen werd opgelaten. Veertig kinderen van de Willemsparkschool hadden op grote vellen papier getekend hoe zij het liefst buitenspelen. Daan (11) tekende een grote klimheuvel compleet met tunnel, touwen en een paal. “In de tunnel kun je lekker verstoppertje doen. In de paal klim je omhoog om daarna weer keihard naar beneden te roetsjen”. Op het strand van Scheveningen vertelt Brandon-Lee vol trots:  “ Ik heb drie bomen getekend via de indianenbrug en een glijkoord kom je van de ene in de andere boom. Via een trap kom je in de boomhut.” Het kleurrijke resultaat koos rond 15.00 uur het luchtruim.
De  megavlieger is de aankondiging van het wereldrecord op 8-9-’10 en heeft dezelfde boodschap. Daarom roept Jantje Beton alle kinderen en scholen die een leuke en veilige speelplek in de buurt willen, vooral op om mee te doen.

Zelfstandig naar school
Met deze ludieke actie vraagt Jantje Beton aandacht voor het probleem dat kinderen steeds minder vrij buiten kunnen spelen. Er is steeds minder ruimte om te spelen en het wordt daardoor ook steeds gevaarlijker op straat voor kinderen. Het aantal auto’s nam in 15 jaar tijd met meer dan twee miljoen toe tot 7,7 miljoen voertuigen, meldt het CBS.

Tegenwoordig gaan kinderen gemiddeld pas met negen jaar zelfstandig naar school, terwijl kinderen in 1995 nog met zes jaar op de fiets stapten, zo blijkt uit cijfers van Veilig Verkeer Nederland.
Jantje Beton wil daarom dat er niet alleen leuke en uitdagende speelplekken in de buurt zijn, maar wil ook dat kinderen er veilig kunnen komen. Zodat ouders ook hun kinderen met een gerust hart laten gaan. Schoolpleinen zijn bij uitstek een geschikte plek om lekker te spelen. Ook voor en na schooltijd. Daarom investeert Jantje Beton hierin.

 Unieke actie voor scholen
De Jantje Beton Loterij sluit hier naadloos op aan. Het is een unieke actie speciaal voor basisscholen. De scholen mogen de helft van de opbrengst zelf houden en gebruiken om het schoolplein leuker te maken. Of gebruiken om spullen – bijvoorbeeld een trapkar – aan te schaffen voor het buitenspelen. De andere helft besteedt Jantje Beton om het buitenspelen in de buurt leuker en uitdagender te maken. De officiĆ«le Guinness Book poging vindt plaats op 8-9-’10 om 11.12 uur.

Contactpersoon: Miriam de Kort (afdeling Communicatie) 06 – 333 20 754, Evalien Timmers (projectleider Jantje Beton Loterij) 06 – 14 79 72 77

 

20 augustus 2010