Persbericht: ARCADIS neemt EC Harris over en krijgt leidende positie in projectmanagementdiensten. 

http://www.allepersberichten.nl/persbericht/18693/1/ARCADIS-neemt-EC-Harris-over-en-krijgt-leidende-positie-in-projectmanagementdienstennbsp/

AllePersberichten.nl - http://www.allepersberichten.nl

Informatie Persbericht
Door : Arcadis
Gepubliceerd op : 17-10-2011
Beknopte beschrijving: :ARCADIS heeft vandaag bekend gemaakt dat het een overeenkomst heeft getekend voor de overname van EC Harris LLP, een internationaal consulta


Persbericht : ARCADIS neemt EC Harris over en krijgt leidende positie in projectmanagementdiensten. 

ARCADIS neemt EC Harris over en krijgt leidende positie in projectmanagementdiensten. 

ARCADIS heeft vandaag bekend gemaakt dat het een overeenkomst heeft getekend voor de overname van EC Harris LLP, een internationaal consultancy bedrijf met hoofdkantoor in Londen, dat hoogwaardige advies- en managementdiensten levert voor de realisatie en exploitatie van gebouwen, bedrijfsfaciliteiten en infrastructurele voorzieningen. De omzet van EC Harris in het per eind april 2011 afgesloten boekjaar, bedroeg £254 miljoen (€ 290 miljoen) met een bruto toegevoegde waarde van £222 miljoen (€ 254 miljoen) en een genormaliseerde winst van circa 7% (EBITA als percentage van de bruto toegevoegde waarde). De onderneming is eigendom van ongeveer 180 partners en heeft op dit moment wereldwijd circa 2.600 werknemers in dienst.

ARCADIS zal de overname financieren door de uitgifte van 3.0 miljoen aandelen aan de huidige EC Harris-partners als aanvulling op een niet bekend gemaakt bedrag in contanten, waarvoor gebruik wordt gemaakt van bestaande kredietfaciliteiten. De aandelen zijn voor 12 maanden na afronding van de overname geblokkeerd. De koopprijs is gebaseerd op een waardering vergelijkbaar met andere recente grotere overnames van ARCADIS. De transactie zal naar verwachting met ingang van 2012 bijdragen aan de winst per aandeel (gebaseerd op netto operationele winst exclusief amortisatie). Overige financiële informatie is niet verstrekt.

De overname is afhankelijk van de goedkeuring van de EC Harris-partners en een aantal hiermee samenhangende voorwaarden. Achtentwintig van de senior partners, inclusief alle uitvoerende leden van de EC Harris Board, hebben al hun onherroepelijke steun toegezegd aan de overname. Verwacht wordt dat de overname in november 2011 kan worden afgerond.

EC Harris heeft een rijke historie en heeft 48 vestigingen in 28 landen, waaronder een aanzienlijk aantal in Midden- en Oost-Europa, het Midden-Oosten (Qatar, Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Egypte) en Azië (Hong Kong, China, Singapore en Taiwan). De onderneming heeft zich gericht op internationale diversificatie wat geleid heeft tot aanzienlijke recente groei in Azië en het Midden-Oosten. In het lopende jaar zullen deze regio’s naar verwachting 32% van de omzet genereren, terwijl 57% uit het Verenigd Koninkrijk en 11% uit andere Europese landen afkomstig zal zijn.

EC Harris houdt zich onder meer bezig met strategisch advies, kostconsultancy, project- en programmamanagement en ondersteuning bij transacties. Het bedrijf heeft zich in de markt gepositioneerd als een ‘Built Asset Consultancy’, die adviesdiensten levert ten behoeve van de gehele levenscyclus van gebouwen in de sectoren privaat en publiek vastgoed, transport, water en industrie.

Door de overname groeit ARCADIS uit tot een onderneming met bijna 19.000 medewerkers en een omzet van € 2.3 miljard. ARCADIS komt met EC Harris in de top vijf voor projectmanagementdiensten met circa 6.000 medewerkers in dit segment en leidende marktposities in Europa, de Verenigde Staten en Brazilië. Met haar 30-jarige ervaring en 550 werknemers in Azië en 340 in het Midden-Oosten, zorgt EC Harris voor een sterke uitvalsbasis in Azië en substantiële vergroting van onze aanwezigheid in het Midden-Oosten. Daarnaast neemt het aantal medewerkers van ARCADIS in het Verenigd Koninkrijk toe tot ruim 2.000, wat een top tien positie in de markt oplevert en mogelijkheden biedt om bestaande relaties met multinationals in en buiten het Verenigd Koninkrijk verder uit te bouwen.

EC Harris zal als partnerschap blijven opereren met een leidende rol binnen de global business line Gebouwen van waaruit de verdere ontwikkeling van programma- en projectmanagementdiensten wordt getrokken. Ook zullen zij hun ‘Built Asset Consultancy’ aanpak breed binnen ARCADIS wegzetten en een leidende rol vervullen in het Verenigd Koninkrijk, het Midden-Oosten en Azië.

Het huidige managementteam van EC Harris blijft in tact met Philip Youell als CEO, die lid wordt van het Senior Management Committee (SMC) van ARCADIS. Richard Clare, de huidige voorzitter van de Board van EC Harris, krijgt een bredere rol in de ontwikkeling van klantrelaties en de invoering van het ‘Built Asset Consultancy’ concept binnen ARCADIS. Hij blijft tevens adviseur van de Board van EC Harris.

Harrie Noy, bestuursvoorzitter ARCADIS, over de transactie: ‘Deze overname is een belangrijke stap voorwaarts in het realiseren van onze strategische ambities. Met EC Harris verkrijgen we een leidende positie in de markt van projectmanagement en gerelateerde diensten, terwijl hun “Built Asset Consultancy” aanpak perfect past bij onze doelstelling om activiteiten hoog in de waardeketen uit te breiden. Door de uitbreiding in het Midden-Oosten en Azië, kunnen we groeikansen in deze markten beter benutten. Onze versterkte positie in het Verenigd Koninkrijk geeft ons de mogelijkheid een bredere portfolio van diensten aan te bieden aan onze gezamenlijke klanten. We zijn blij met het sterke EC Harris-merk en de leiderschapskwaliteiten die zij inbrengen in ARCADIS en we zijn enthousiast over de synergiemogelijkheden.”

Philip Youell, CEO van EC Harris: “Dit is een unieke deal die onze visie en plannen voor groei versnelt. Hoewel we succesvol zijn in binnenhalen van grote opdrachten en er nog meer in de pijplijn zitten, zien we dat de veranderende vraag van klanten ons noopt onze onderneming sneller en internationaler te laten groeien. In het verleden zijn we benaderd door een aantal grote internationale bedrijven, maar ARCADIS is de enige onderneming die qua cultuur en strategie goed aansluit; het is een uitzonderlijke fit. Met elkaar delen we de overtuiging dat klantrelaties op de eerste plaats komen en een duidelijke visie op wat voor bedrijf we moeten zijn om de veranderende klantwensen te kunnen vervullen. Samen met ARCADIS zijn we nu krachtig genoeg om verder te werken aan onze ambitie om een wereldwijde positie op te bouwen als toonaangevend ‘built asset consultancy’ bedrijf.”