De prijs voor een tweedehands auto is het afgelopen jaar in Europa stabiel gebleven. Nederlanders waren echter spekkoper: tweedehands auto’s waren hier in 2014 over het algemeen goedkoper dan in andere Europese landen. Betaalde je vorig jaar in Nederland gemiddeld €11.608 voor een tweedehands auto: in Duitsland lag de prijs met bijna €17.000 het hoogst.

Dat blijkt uit een data-analyse van AutoScout24 van de prijsontwikkelingen in zeven Europese landen.* Uit deze cijfers blijkt dat in alle landen de gemiddelde prijs steeg, maar dat deze stijging in Nederland met 0,2% het laagste was. Gemiddeld stegen de prijzen in Europa met bijna 4%. In Oostenrijk was de gemiddelde prijsstijging het hoogste met 8,4%.

Segmenten
Gekeken naar de diverse segmenten, zijn er opvallende verschillen. Zo zijn kleine auto’s gemiddeld het goedkoopste in België, terwijl in Frankrijk juist de hoogste prijs wordt betaald. Voor een compacte auto telde je in 2014 in Duitsland het meeste geld neer, terwijl ook hier Belgen het goedkoopste uit waren. Voor een tweedehands sportwagen of een auto uit de middenklasse was je vorig jaar in Nederland het minste geld kwijt.

Jurgen Vugts, directeur AutoScout24 Nederland: “Eén van de verklaringen voor deze prijsverschillen zijn de verschillende belastingsystemen die we in Europa hebben. Zo worden auto’s die meer CO2 uitstoten dan 131 g/km in Frankrijk extra belast. Hierdoor betaal je voor deze auto’s in Frankrijk gemiddeld meer dan in andere Europese landen. Het verdwijnen van het belastingvoordeel voor zuinige auto’s in Nederland zal in 2015 dan ook zijn weerslag gaan hebben op de gemiddelde prijzen.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *