Coöperatie VGZ wil voor haar verzekerden goede zorg inkopen, en heeft daarom bij de inkoop voor 2015 voor 14 operaties specifieke kwaliteitsnormen gehanteerd. Dat betekent dat voor die aandoeningen de operatie alleen is ingekocht als ziekenhuizen voldoen aan deze kwaliteitsnormen. Goede zorg levert veel voordelen op: het voorkomt overbehandeling, hersteloperaties en langdurig medicijngebruik, en zorgt voor sneller herstel. Voor verzekerden kan dit betekenen dat zij voor een operatie naar een ander ziekenhuis moeten – voor de voor- en nabehandeling kunnen ze wel gewoon terecht bij het ‘eigen’ ziekenhuis, als dat deze behandeling aanbiedt.
​Voor de Isalaklinieken in Zwolle geldt inderdaad dat de operaties bij maagkanker en slokdarmkanker niet voldoen aan de normen die VGZ stelt. Voor de behandeling van maagkanker voldeed Isala al twee achtereenvolgende jaren niet aan de door de beroepsgroep gehanteerde minimumnormen van 20 per jaar, en de Isalaklinieken voldoen ook niet aan de minimumnorm van 30 operaties per jaar die VGZ hanteert voor slokdarmkanker.
Sterftekans daalt
Patiëntenvereniging Slokdarmkanker Nederland en diverse wetenschappers, nationaal en internationaal, pleiten zelfs voor het verder verhogen van de norm voor slokdarmkanker tot bijvoorbeeld 50 – er is aangetoond dat de sterftekans aanzienlijk daalt bij een hoger volume aan operaties per jaar; bijna een halvering bij volumes hoger dan 40. Meer informatie is hier te lezen.

VGZ heeft daarom besloten om de Isalaklinieken voor 2015 niet te contracteren voor de operatie van maagkanker en slokdarmkanker. De voor- en nabehandeling is wel gecontracteerd bij Isala.
Voor- en nabehandeling in eigen ziekenhuis
Ook bij een aantal andere ziekenhuizen koopt Coöperatie VGZ een of meer aandoeningen niet in omdat ze de kwaliteitsnormen niet halen. Ook hier geldt dat de verzekerde alleen voor de operatie naar een ander ziekenhuis hoeft, en dat de voor- en nabehandeling gewoon in het ‘eigen’ ziekenhuis kan plaatsvinden, als dit ziekenhuis het aanbiedt.
In de polisvoorwaarden kunnen verzekerden nagaan wat het bezoeken van een niet-gecontracteerde zorgaanbieder voor hen precies betekent. Dit is ook tijdens de overstapperiode, eind vorig jaar, duidelijk gecommuniceerd. Via de module Vergelijk&Kies op de websites van de zorgverzekeringen van Coöperatie VGZ is te vinden welke operaties bij welke ziekenhuizen wel en niet zijn ingekocht.
Hoe zijn deze normen voor medisch specialistische zorg tot stand gekomen?
De eigen artsen van Coöperatie VGZ van de afdeling Medisch Advies hebben bij de vaststelling zorgvuldig gekeken naar de verschillende bronnen.
• Allereerst hebben zij gebruik gemaakt van landelijke minimumnormen zoals die zijn vastgesteld door de eigen beroepsverenigingen van medisch specialisten.
• Daarnaast putten zij uit (inter-)nationale wetenschappelijke literatuur en internationale best practices. Deze wetenschappelijke inzichten hebben zij voor sommige aandoeningen gebruikt om een norm vast te stellen omdat deze vanuit de nationale beroepsvereniging ontbreekt, en bij andere aandoeningen om de normen aan te scherpen.
Waarom wijkt VGZ soms af van de beroepsgroepnormen voor volume?
Bij het vaststellen van minimumnormen gebruiken we de indicatoren en normen van de beroepsverenigingen. Echter, in een aantal gevallen hebben we bewust deze normen aangescherpt. We hebben dit gedaan omdat ook uit internationale wetenschappelijke literatuur blijkt dat de aangescherpte normen beter aansluiten bij de gewenste kwaliteit en/of klantbeleving voor onze verzekerden. Bovendien ontbreekt in een aantal gevallen een minimumnorm vanuit de nationale beroepsverenigingen – daar zijn de normen opgesteld op basis van internationale literatuur en best practices. Aan deze internationale wetenschappelijke literatuur is vaak ook meegewerkt door Nederlandse wetenschappers.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *